Semínka šalvěje hispánské, prostě „čia“ semínka)
Vůbec nevím, kdy a kde jsem poprvé na chia semínka narazila, jen si pamatuji, že jsem z nich zastak odvázaná nebyla:)...
Asi nikdy jsem neměla v úmyslu je v prvý řadě použít do buchet, koláčů či chleba, jak na obalu píší. Přišla mi to prostě strašná škoda. Nejen kvůlu vyšší ceně, ale hlavně kvůli minimalistickému objemu a nevýrazné chutí (skoro žádná).
Proto jsem je na chvíli odložila do poličky vedle sušených mořských řas (o nich se dozvíte více) a skoro na ně zapomněla.
Poněkud nedůstojně jsem k nim znovu získala vztah během zkouškovýho. Možná jste zažili ty chvíle, kdy od zobání různých druhů ořechů, čokolád, sušeného ovoce až po slupky od dýňových semínek a tvrdou kukuřici určenou na popcorn se dostanete do zadní části poličky s chia semínky. Vím, bylo to opravdu nedůstojné.
Ale právě v tu chvíli mě napadlo semínka promíchat s bezinkovou šťávou do skleničky. Nechala jsem to stát a po chvilce to začalo být zajímavý:) Sklenička bych polotekutá, želatinózní a při ochutnání nápoje jsem byla v říši divů. Opravdu výborné pití, strukturou hodně podobné tím komerčním „aloe“ cosi, kde 1% aloe šťávy je opravdu ohromné číslo. Osvěžující, trochu kousací a hlavně šťavnaté pití nejen když potřebujete doplnit minerály, esenciální mastné kyseliny, vlákninu a proteiny! Pokud jste ještě neměli tu možnost, zkuste to, třeba budete mile překvapeni jako já:)