Wakame řasa. Počesku Waki...
(pozor, ne všude se s touto hantýrkou setkáte. Mám takové jemné tušení, že z Prahy rozhodně nepřišla, takže tam v obchodech opatrně:D).
Waki řasu jsem začala používat, podobně jako čia semínka dost neosobním a dá se říct že až neúctyhodným způsobem. Před rokem jsem ji koupila sestřičce asi k narozeninám. Proč ne:) Jenže, Zuzka mi ji po několika týdnech vrátila se slovy: "Vůbec netuším, co bych z toho měla vařit a trochu se jí bojim jíst") pozn.red.: Zuzka v té době byla v očekávání a nechtěla experimentovat:)
Tak jsem se Waki ujala já. Kombu řasu, která je Waki celkem dost podobná chuťově i vizuálně jsem už předtím odzkoušela (jestli znáte tu supr japonskou věc - Miso polévku - kde se bez Kombu řasy a Miso pasty prostě neobejte, máte napůl vyhráno). Vygooglila jsem si, že Waki je celkem dost podobná s Kombu a tím pádem jsem se k ní i tak chovala.
Začala jsem rýží. Vynechala jsem nové koření, pepř, bobkový list a přidala jsem do přípravy rýže Waki řasu. Dala jsem ji jen kousek (asi 1/3 délky 1 sušené řasy) a čekala, co se bude dít. A dělo se. Rýže byla skvostně bílá, lesklá a řasa zvětšila svůj objem jako kdyby jste ji vytáhli z pobřeží japonských vod u ostrova Hokkaido. Luxusní chuť. Jako kdyby to moře a hlavně ten slaný závan večerního příboje byl u Vás doma. Na plotýnce. Bez zápachu, bez rybiny. Vážně.
No a rýží to samozřejmě nekončí. Polévky (pokud nemáte teď v zimě obzvlášť moc "zeleného" dovnitř, Waki to jistí. A ani to váš partner, manžel nebo kdokoli nezjistí, že jí tak supr nabušenou potravinu, která Vám pročistí krev, upraví krevní tlak a doslova nakopne minerály, které znáte i neznáte). Různé směsi s jáhlami, pohankou, bulgurem či už "ostřeji" salát jenom z Waki. Sladkokyselý, s konopnými semínky..Co víc si přát;)