Pohanka. Mám takové jemné tušení, že tahle pohodová plodina je hodně podceňovaná. Bohužel to, že si ji jednou uvaříme, nedochutíme ji a v podstatě nevíme co s ní dál z ní dělá odsunutou a načatou "věc" v poličce.
Musím popravdě říct, že ne vždy to s pohankou vyjde dobře. Tady bohužel záleží hodně na správném výběru už v obchodě. Nevim, jestli tady můžu takhle veřejně prezentovat značky, ale nejlepší a nejchutnější zkušenost mám s krabicovými verzemi pohanky od celkem známé firmy na L:). Vaříte ji jen velmi krátce, opravdu tak do minuty. Poté ji stáhnu z plotýnky a zabalím do utěrky jako knedlíky. A pak to chce čas..určitě čtvrt hoďky. Pohanka není oslizlá, sypká a zároveň příjemně křupavě oříšková. Co mám nejvíce osvědčené a co je fakt chutné jsou nakrájené pomeranče, sušený ibišek, oříšky, datlový sirup a skořice. Vytvořenou směs buďto rovnou sním nebo když se stane velmi řídký jev, že zbyde, je ideální si ji ráno přihřát v mikrovlnce a máte supr bez přidaného cukru a všemožných stabilizátorů ovocnou pohanku se skořicí;)
Jestli máte u sebe pohankovou lámanku, ideál je ji semlít na mouku nebo z ní vytvořit pohankové noky (vařená lámanka je hodně gelatinózní a nic jiného než noky, knedlíčky aj. z ní moc nejde dělat...)